Lajitteluopas

Kunta kuvakkeet

Vuokralaisen opas lajitteluun

Sekajätettä syntyy kotitalouksissa vuosittain suuria määriä. Lajittelemalla voimme säästää ympäristöä ja vähentää ympäristöä kuormittavan sekajätteen määrää. Asukkaana voit myös vaikuttaa jätteiden lajittelulla suoraan jätteenkäsittelystä vuokratasoon heijastuvien kustannusten määrään. Mitä tarkemmin jätteet lajitellaan jo niiden syntyvaiheessa, sitä pienemmät ovat jätteenkäsittelyn kustannukset. Tämä alentaa mm. painetta vuokrankorotuksiin.

Taloyhtiöidemme jätteenkeräyspisteisiin voit toimittaa tavanomaiset, jokapäiväisessä arjessa syntyvät jätteet lajiteltuina kullekin jätelajille varattuihin keräysastioihin. Valtaosasta taloyhtiöitämme löytyy erilliset keräyspisteet poltettavalle jätteelle, keräyspaperille, metallille ja lasille.

Mikäli hyötyjätteen; paperi, kartonki, lasi ja metalli, keräystä ei ole viedään jätteet RINKI Oy:n EKO-pisteille;

 • Siikajoenkylällä terveysaseman pihalla, Tiirantie 4
 • Revonlahden entisen TB:n pihassa, Keskustie 2
 • Ruukin K-marketin vieressä, Siikasavontie 2
 • Ruukin Salen takapihalla parkkipaikalla, Nikkiläntie (ei metallia)
 • Paavolan Keskustiellä, P-alueella.

Biojäte joko omaan kompostoriin tai polttokelpoisen jätteen joukkoon.  

Jäteasema

Jäteasema on avoinna tiistaisin klo16-19 ja se sijaitsee Ruukin Yrityspuistossa, Ahlströmintiellä entisessä Kontiohallissa.
Pyhäpäivinä jäteasema on suljettu. Jäteaseman urakoitsijana toimii Siikajoen 4H-yhdistys ry.

Jäteasema on tarkoitettu Siikajoen kotitalouksista syntyvälle vaaralliselle jätteelle, esimerkiksi nestemäisille maaleille, lakoille, liuottimille, akuille tai pienille jäteöljymäärille (max 30 litraa) sekä myrkyt, torjunta-aineet (pienet määrät), loisteputket ja energiansäästölamput otetaan vastaan jäteasemalla veloituksetta.

Jäteasemalle voi viedä myös kotitalouskäyttöön tarkoitettuja rikkinäisiä sähkölaitteita sekä metalliromua veloituksetta. Metalliromulla tarkoitetaan esimerkiksi kattopeltejä, rännejä, metallisia huonekaluja, kuivattuja moottoreita ja ylipäätään kaikkia metallisia esineitä. Kiinteistön omistaja voi tuoda jäteasemalle myös jääkaapit, pakastimet ja pesukoneet veloituksetta.

Myös satunnaiset (max. 200 kg tai 1 m3) peräkärrykuormat kuivaa sekajätettä voi tuoda jäteasemalle maksua vastaan. Suuret ja toistuvat kuormat on vietävä Ouluun Ruskon Jätekeskukseen.

Vaarallista jätettä ovat

 • Kotoa löytyvät tarpeettomat maalit, lakat, liuottimet, akut tai jäteöljy.
 • Myös myrkyt, torjunta-aineet (pienet määrät) sekä
 • loisteputket ja energiansäästölamput

Sähkölaitejätettä ovat:

 • Kotona käytettävät sähköllä toimivat laitteet, pienet ja suuret. Kotitalouksien sähkölaitteita voi tuoda jäteasemalle kohtuullisia kuormia.

Metalliromua ovat:

 • Esimerkiksi kattopellit, rännit, metalliset huonekalut, kuivatut moottorit, kaikki metalliset esineet.

Jäteaseman sekajätettä on:

 • Sellainen jäte, joka ei mahdu omaan jäteastiaan, esimerkiksi huonekalut tai vähäinen remonttijäte.
 • Rakennustyömailta tai vastaavilta syntyvä jäte on määrältään niin suurta, että se on toimitettava suoraan Ruskon jätekeskukseen.
 • Jäteasema ei ole tarkoitettu yhdyskuntajätteelle ts. keittiöjätteelle, joka aiheuttaa esim. hajuhaittoja. Tällainen jäte laitetaan aina omaan jäteastiaan, jonka jätteenkuljetusyritys tyhjentää.

www.jäteopas.fi sivustolta voi etsiä lajitteluohjeita kirjoittamalla hakukenttään jätteen nimen.