Asukkaan ABC

Kunta kuvakkeet

Miten vuokralla ollaan?

Ole kuin kotonasi! Jotta sinä ja perheesi viihtyisitte meillä parhaalla mahdollisella tavalla, olemme koonneet tähän lyhyesti asumisen ABC:n.

 1. Eletään siivosti ja kunnioitetaan toinen toistemme asumista. Järjestyssäännöistä voit lukea enemmän yhteisistä pelisäännöistä.
 2. Pidä huoli asunnon kunnosta ja varusteista. Ilmoita vikatilanteesta mahdollisimman pian.
 3. Huolehdi vuokran ajantasaisesta maksusta. Jos kohtaat maksuvaikeuksia, ilmoita niistä meille.
 4. Lajittele jätteet sovitusti.
 5. Jos kaipaat erilaisia palveluita asumistasi tukemaan, kerro siitä meille.
 6. Elämäntilanteet muuttuvat. Vaihto pienempään tai suurempaan asuntoon onnistuu vaivatta. Katso ohjeet asunnon vaihtoon sekä vapaat asunnot täältä.
 7. Käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja ja palveluita, kuten pesutupaa, saunatiloja ja autopaikkoja ohjeiden mukaisesti.
 8. Jos päätät muuttaa meiltä, löydät irtisanomisohjeet täältä.

Huoneiston kunto ja varusteet

Asukkaan vaihtuessa tarkistetaan huoneiston kunto. Asunto vuokrataan siinä varustelutasossa kuin se on sopimuksen tekohetkellä. Perusvarusteisiin kuuluvat kiinteät valaisimet, kiintokalusteet keittiössä, eteisessä ja makuuhuoneissa sekä kodinkoneet (jääkaappi, liesi, liesituuletin). Useimmissa asunnoissamme on paikka pyykinpesu- ja astianpesukoneille. Huoneistoihin kuuluu lukittava, huoneistokohtainen varastotila. Mikäli vikoja ilmenee perusvarusteissa tai asunnon kunnossa, ilmoita niistä viipymättä verkkosivujemme vikailmoituslomakkeella.

Vuokranmaksu

Vuokranmaksutilanteesi voit tarkistaa helposti ja nopeasti joko soittamalla asiakaspalveluumme tai lähettämällä meille sähköpostia. Vuokrasopimuksen teon yhteydessä saat tilisiirtolomakkeet, joilla maksat vuokrat kunkin kuukauden viidenteen päivään mennessä. Mahdollisista vuokrantarkistuksista lähetetään ilmoitus aina kaksi kuukautta ennen uuden vuokran voimaantuloa. 
Yhtiömme noudattaa vuokrien perinnässä hyvää perintätapaa. Mikäli vuokrat jäävät maksamatta, siirtyy asia perintätoimistolle. Yhtiö ryhtyy perintätoimiin jo yhden kuukauden vuokran laiminlyönnistä. Hyvin toimiva perintä on asiakkaidemme etu, koska vuokrarästit voivat hoitamattomina jäädä toisten vuokralaisten maksettavaksi kohonneina kustannuksina. Maksukehoituksista huolimatta maksamatta jääneestä vuokrasta haetaan käräjäoikeudesta häätö- ja perintäpäätös, jonka kulut maksaa vuokralainen. Päätös toimitetaan edelleen ulosottovirastolle häätöä ja perintää varten. Vuokranmaksun laiminlyönnin seurauksena on asunnon menetys. Lisäksi asukas tuomitaan maksamaan viivästynyt vuokra korkoineen sekä perimiskulut. Oikeuskäsittely aiheuttaa lisäksi häiriömerkinnän luottotietoihin.

Tilapäiset maksuvaikeudet

Vuokranmaksussa voi tulla vaikeuksia kenelle tahansa. Useimmiten syynä on yllättävä ongelma taloudessa, työttömyys tai sairaus. On syy mikä tahansa, ei kannata antaa ongelmien kasaantua, vaan ottaa meihin rohkeasti yhteyttä maksuaikataulun sopimiseksi. 
Maksuvaikeuksien kanssa kamppailevat voivat myös saada apua ensisijaisesti Kelalta tai toissijaisesti Raahen Seudun Hyvinvointikuntayhtymältä tai talous- ja velkaneuvojan kautta.

Kun haluat vaihtaa asuntoa

Hae vapautuvaa asuntoa asuntohakemuksella ja valitse valinta "Haen sisäistä asunnon vaihtoa".  Vaihdossa sovelletaan tiettyä ohjeistusta ja lisäksi vaihto edellyttää, että:

 • Kiinteistönhoitaja on tarkastanut asunnot.
 • Mahdolliset korjauslaskut on maksettu.
 • Vuokralaiselle ei ole annettu huomautusta tai varoitusta häiriöistä.
 • Vuokralainen ei ole laiminlyönyt nykyisen asunnon huolellista hoitoa.
 • Vuokralaisella ei ole vuokranmaksuhäiriötä.
 • Vakuusraha on maksettu ja kuitti esitetty.
 • Uudet vuokrasopimukset on allekirjoitettu.
 • Avainten luovutus hoidetaan kiinteistönhoitajan kautta

Pidätämme oikeuden hyväksyä tai hylätä vaihto. Tarvitsemme noin kaksi viikkoa aikaa vaihtoon liittyvien toimenpiteiden käsittelyyn.

Sauna

Voit tiedustella taloyhtiön vapaita saunavuoroja isännöitsijältä. Joissakin asunnoistamme on huoneistokohtainen sauna. Huoneistokohtaisen saunan löylyhuonetta ei saa käyttää pyykin kuivatukseen.

Autopaikat ja pysäköinti

Piha-alueille on varattu oma alueensa pysäköinnille. Autot pysäköidään vain niille tarkoitetuille alueille, ei siis nurmikoille eikä pihakäytäville. Lämmitystolpalla varustettuja autopaikkoja voi tiedustella isännöitsijältä. Kiinteistönhoitaja opastaa lämmityslaitteen ajastimen käytössä. Lämmityspaikat ovat kuukausimaksullisia. Tyhjät lämpöpaikat eivät ole yleisessä käytössä, eikä niille saa lämpöpaikkaa vuokraamattomat pysäköidä. Auton pysäköimisestä pysäköintialueella tai sen ulkopuolella ei saa aiheutua haittaa muille. Ota myös huomioon, että autojen remontointi ei ole sallittua piha-alueilla.

Muista, että hälytysajoneuvojen (paloauto, ambulanssi yms.) täytyy päästä vapaasti oville ja ahtaisiin kulmauksiin. Piha-alueen kaikki tiestöt ovat pelastusteitä, joille pysäköinti on kielletty.